Een burn-out, wat nu? 5 tips.

Er is niet een manier om met je burn-out om te gaan. En hoewel we allemaal graag een lijstje hebben met een quick fix voor onze problemen, werkt het helaas niet zo. Het enige wat ik hier kan doen, is je ideeën geven en handvaten. Want waar jij blij van wordt, hoe jij je batterij weer oplaadt, dat verschilt van persoon tot persoon. Wel zijn er een aantal algemene dingen die vaak als helpend worden ervaren.

1.       Mediteer

Meditatie en tot op zekere hoogte mindfulness kunnen helpen om rust te vinden. Door tijdens je meditatie op je ademhaling te focussen kan je je geest oefenen om rustig te worden en niet langer eindeloze to-do lijstjes te maken die ruimte innemen in je hoofd. Dagelijks meerdere momenten creëren om te mediteren helpt daarnaast ook om je zenuwstelsel tot rust te brengen.

2.       Trek je terug in de natuur en in de stilte

Tijd in de natuur doorbrengen is een manier om instant op te laden. Welke natuur is aan jou. Ik laad zelf vooral op van een prachtig oud bos met dikke bomen en volle bladerkronen. Andere mensen laden juist op van de zee of de heide. Door in stilte in de natuur te zijn en bewust aandacht te hebben voor wat je ziet, hoort en voelt helpt je hoofd en lijf om tot rust te komen, zodat je ziel weer gehoord kan worden.

3.       Luister muziek die je hart vervuld en je hoofd leegmaakt

Voor mij is het luisteren naar mantra’s een manier om te ontspannen en diep in mezelf te keren. De mantra’s raken een stuk van mijn ziel en nemen mijn gedachten mee. Hierdoor is er geen ruimte voor boodschappenlijstjes of klusjes.

4.       Vind een manier om je creatief te uiten

Vaak zit je hoofd en je lijf vol met emoties die vastzitten. Doordat je zoveel in je hoofd bezig bent, is het moeilijk om deze emoties te laten stromen. Als je een manier vindt om creatief te zijn zonder je hoofd het over te laten nemen, kan je de emoties uiten en loslaten. Op welke manier je creatief bent maakt niet uit. Je kan bijvoorbeeld schrijven zonder nadenken, schilderen of muziek maken. Voel hierbij dat het proces van creativiteit belangrijker is dan het resultaat. Zo werk ik graag met pastelkrijt omdat ik daarmee écht niet mooi kan tekenen, dus dat hoef ik niet te proberen. Maar ik kan er wel lekker in wrijven en met kleuren werken. Hierdoor ervaart mijn ziel plezier, kan ik vastgezette emoties naar buiten brengen en kan ik het resultaat loslaten.

5.       Zoek het ondersteuningsteam dat jij nodig hebt

Je staat er niet alleen voor! Het belangrijkste dat je kan doen, is hulp zoeken. Dat kan zijn van mensen in je directe omgeving, maar ook een praktijkondersteuner, coach of therapeut. Het proces van je burn-out is niet gemakkelijk. Zeker als je bereid bent verder te kijken dan de fysieke en mentale belasting (en als je tot hier bent gekomen met lezen, dan weet ik zeker dat je die uitdaging wilt aangaan!). Het aankijken van oude trauma’s en het transformeren van deze kwetsbaarheden zodat je weer vol energie en krachtig in het leven kan staan is een diepgaand healingsproces. Zoek de mensen die voor jou goed voelen, die je hierin kunnen ondersteunen.

Sluit ik af met de wens dat je vindt wat je zoekt, zodat je genezingsproces diep van binnenuit in gang gezet kan worden. Je bent een prachtig mens en je bent het waard om te schijnen zoals de helderste ster aan de hemel. Zelfs al weet je nu niet meer zo goed hoe je moet stralen, het is alleen een laag stof die over je stralende middelpunt is gewaaid. Aan jou om de mensen om je heen te verzamelen die je kunnen helpen om het stof weg te blazen.

Vorige
Vorige

Een burn-out, wat nu niet? 5 tips.

Volgende
Volgende

Spirituele betekenis van een burn-out