Een burn-out, wat nu niet? 5 tips.

Veel lijstjes gaan over dingen die goed voor je zijn als je een burn-out hebt. Echter, het is soms belangrijker om voordat je dingen gaat doen (zoals mediteren of wandelen in de natuur) te kijken naar wat je juist beter kunt laten.

Een belangrijk gegeven hierbij, is dat bij klachten van vermoeidheid en stress – die vaak voorkomen als mensen een burn-out hebben – vaak sprake is van een afwijkend cortisolniveau. Het

1.       Vermijd stress

Je lijf staat in een fight of flight modus. Het is volledig overbelast door stress en spanning. Het slechtste wat je op dit moment kan doen voor je lijf is doorgaan alsof er niets aan de hand is en die stress blijven opbouwen. Bijvoorbeeld blijven doorwerken, of jezelf blijven pushen om alle ballen in de lucht te houden. Wat er op dit moment gaande is in je lijf, is dat je batterij leeg of bijna leeg is. En periodes van ontspanning helpen niet voldoende om je batterij weer vol te krijgen. Als je stress blijft toevoegen, kan je herstel alleen maar langer duren.

2.       Erken dat je een probleem hebt

Hoe moeilijk het ook is om toe te geven dat het even niet meer lukt, dat is het belangrijkste dat je kan doen. En wees lief voor jezelf. Erken voor jezelf dat je teveel ballen in de lucht hebt willen houden en dat het tijd is om ballen te laten vallen of over te geven aan iemand anders. Zou je een goede vriendin die in jouw situatie zit niet ook direct helpen? En voel eens in: zou je zo hard zijn voor je vriendin als je voor jezelf bent?

3.       Ga niet overmatig sporten

Een belangrijk gegeven hierbij, is dat bij klachten van vermoeidheid en stress – die vaak voorkomen als mensen een burn-out hebben – vaak sprake is van een afwijkend cortisolniveau. Ook als je langdurig of intensief sport worden de stresshormonen adrenaline en cortisol aangemaakt. Je lijft heeft echter al genoeg van deze stresshormonen in je lijf. Kies daarom liever voor i

4.       Pas op met je schermtijd

Waar een serietje kijken op Netflix op zijn tijd echt heerlijk is, moet je de belasting voor je hoofd niet onderschatten. Ook tv-kijken, door je sociale media scrollen en whats appen kan je zien als mentale belasting en wordt niet gerekend tot ontspanning. Ontspanning is als je je na de activiteit minder (mentaal) moe voelt dan ervoor. En als ik zelf eerlijk kijk: Netflixen is niet dé manier om mijn batterij op te laden.

5.       Denk dat je alles alleen moet doen

Hoe verleidelijk het ook is om in een cocon te gaan zitten en je terug te trekken in je huis, ver van sociale interacties die energie kosten, pas hiermee op! Door de isolatie kan je je ook eenzaam gaan voelen en kunnen je depressieve gevoelens versterkt worden. Zoek steun bij mensen in je omgeving – op je eigen voorwaarden en zonder verplichting / stress! – en ga in gesprek met je werkgever of een therapeut. Professionele hulp kan je helpen om de onderliggende problemen aan te pakken en je laten genezen van je burn-out.

Een burn-out is niet niks. Het vraag tijd en zelfzorg om sterker aan de andere kant van de tunnel uit te komen. Het belangrijkste advies dat ik je wil geven, is om lief te zijn voor jezelf. Kijk met zorgzaamheid naar jezelf, zoals je ook naar een dierbare vriendin zou kijken. En geef jezelf wat je haar ook zou gunnen. Creëer ruimte voor ontspanning en verzamel de mensen om je heen die je kunnen ondersteunen in je genezingsproces. Zo kan je in de toekomst weer met plezier en vol energie genieten van wat het leven je te brengen heeft.

 

Volgende
Volgende

Een burn-out, wat nu? 5 tips.