Spirituele betekenis van een burn-out

Een burn-out. Zoals ik het heb ervaren is dit een ultieme dwang van m’n lijf om naar binnen te keren. Om stil te staan en tijd te nemen voor mezelf in plaats van altijd aan te staan voor mijn omgeving. Maar wat is een burn-out nou precies? En hoe kijkt ‘de maatschappij’ aan tegen een burn-out en wat is de meer spirituele visie op deze steeds vaker voorkomende ziekte.

Wat is een burn-out?                                                                                   

De arbo-arts omschrijf het als “een syndroom van (1) emotionele vermoeidheid of uitputting, in combinatie met (2) afstand nemen van het werk (distantie) en/of (3) weinig vertrouwen meer hebben in eigen functioneren.1

Een burn-out is een combinatie van langdurige (extreme) stress, waarbij er onvoldoende momenten voor herstel zijn. Deze stress kan in de werksfeer liggen, maar kan ook door persoonlijke omstandigheden komen of door een combinatie hiervan. Door de stress put je fysiek uit, maar ook emotioneel en mentaal. Het kan zijn dat je heel moe bent of dat je slecht slaapt. Maar ook gevoelens van depressiviteit of hopeloosheid zijn veel voorkomend bij mensen met een burn-out.

De burn-out is een reactie van je lijf op een langdurige periode van stress, waarbij je meer hebt gevraagd van je lijf dan je aan kon. En tegenwoordig zijn steeds meer mensen burn-out .Overvraagd. De samenleving vraagt steeds meer van ons. De constante druk, hoge verwachtingen en de vrijwel eindeloze lijst met verantwoordelijkheden zijn iedereen bekend. En waar de medische wereld een burn-out vooral ziet als een combinatie van fysieke uitputting en emotionele overbelasting, worden andere signalen vanuit de spirituele wereld vaak over het hoofd gezien. Want hoewel ik diep in mijn burn-out zat en fysiek tot weinig in staat was, voelde ik altijd dat ik er aan de andere kant sterker uit zou komen en dat deze periode van stilstand nodig was op mijn pad door het leven. De burn-out was een katalysator voor veranderingen in mijn leven die ik moeilijk vond, maar die hard nodig waren. Hoe voelt dat voor jou?

Hoewel de fysieke, mentale en emotionele symptomen ernstig zijn en natuurlijk aandacht vragen, kan een bredere blik op het probleem nieuwe mogelijkheden voor oorzaken en oplossingen bieden die verder gaan dan ‘trucjes om je grenzen aan te geven’, ‘rollenspellen om nee te leren zeggen’ of dagplanningen die ervoor zorgen dat je meer rust inbouwt. Al deze stappen in het proces zijn belangrijk, maar pakken enkel de symptomen aan en niet het onderliggende systeem WAARDOOR je moeite hebt met je grenzen aangeven, of zelfs aanvoelen.

Een burn-out als signaal van je ziel

Een burn-out kan gezien worden als een schreeuw van de ziel om aandacht. Het is een duidelijk signaal dat er iets fundamenteel mis is in de manier waarop we ons leven leiden. Het roept ons op om te stoppen, te reflecteren en opnieuw contact te maken met onze innerlijke behoeften en verlangens. In wezen is het een wake-up call om te luisteren naar ons ware zelf. Vaak heeft onze ziel al veel signalen gegeven dat het genoeg is geweest. Vermoeidheid, misschien wel een gekneusde enkel die je even dwong om rust te nemen, hoofdpijn. Maar het is ons niet geleerd om deze signalen van ons lijf serieus te nemen. We nemen een paracetamol, de hoofdpijn is weg en we kunnen weer door. En nu wil ik absoluut niet zeggen dat het nemen van medicijnen slecht is. Ik ben dankbaar voor de kennis en kunde van de huidige medische wetenschap. Ik ben echter ook van mening dat het niet altijd de eerste oplossing is en dat het waardevol is om eerst dieper in onszelf te kijken wat de signalen van ons lichaam betekenen.

Illusie van onmisbaarheid en controledrang

Als ik kijk naar mezelf en anderen die een burn-out hebben ervaren, zie ik overeenkomsten in karaktertrekken. We zijn perfectionistisch en hebben een sterk plichtsbesef. Het verantwoordelijkheidsgevoel richting het team of gezin is groot. Daarnaast hebben ze het gevoel dat ze onmisbaar zijn. En ja, ik heb dit gevoel soms nog steeds want het blijft (tot nu toe) onderdeel van wie ik wezenlijk ben. Want ik kan toch niet 5 dagen naar een opleidingsweekend! Hoe moeten mijn man en de kinderen het zonder mij overleven ;-)

Die illusie van onmisbaarheid en de drang om alles onder controle te moeten houden is sterk. Als ik dan naar dat weekend ga, dan moet ik wel zorgen dat er gezond eten is voorbereid en de koelkast vol is, want anders …. Hahaha.

Als je kijkt naar de spirituele betekenis van een burn-out, dan vraagt de burn-out ons om illusies los te laten en te erkennen dat we niet alles in de hand hebben. De burn-out nodigt je uit om je over te geven en te vertrouwen op de natuurlijke stroming van het leven.

Herontdekken van wat echt belangrijk voor je is

Een burn-out vraagt je om stil te staan en om in jezelf te kijken. Wat zijn de dingen waar je echt blij van wordt? Welke dingen zijn echt belangrijk voor je in het leven? Dit helpt je om opnieuw te ontdekken welke waarden en passies voor jou belangrijk zijn. Tijdens dit reflectieproces ervaren veel mensen dat de dingen waar ze echt blij van worden minder tijd en energie krijgen dan ze zouden willen en dat ze juist energie hebben gestoken in zaken die niet (meer) betekenisvol voor ze zijn.

Als je dit hebt ontdekt, kan je kijken hoe je je leven kan bijsturen, zodat de dingen die je plezier en energie geven een grotere plek in je leven kunnen krijgen. Deze spirituele benadering nodigt je uit om je leven af te stemmen op de dingen die je echt vervullen en inspireren.

Kans voor transformatie en groei

Zoals ik net al schreef, voelde mijn burn-out voor mij altijd als een kans om dingen te veranderen. Dit betekent niet dat dit makkelijk was, of dat het voor jou makkelijk zal zijn. Het proces van mijn burn-out was zwaar, vermoeiend, verdrietig en pijnlijk. Misschien ook wel omdat ik rete eigenwijs ben en niet zomaar meteen doe wat iemand me vertelt.  

Maar hoewel mijn burn-out diep was, voelde ik ook een kans om erdoor te groeien. Door te kijken naar mijn grenzen en mijn kwetsbaarheden heb ik geleerd hoe ik beter voor mezelf kan zorgen. Heb ik ervaren hoe healing van oude trauma’s kan helpen om patronen te doorbreken en heb ik gezien hoe snel een proces kan gaan als je niet alleen naar de medische kant kijkt, maar ook de onderliggende energetische blokkades worden aangepakt. De opleidingen die ik sindsdien heb gevolgd, hebben mij de handvaten gegeven om jou op een liefdevolle manier door dit proces heen te begeleiden.

 Een burn-out is een uitdaging, maar biedt ook mogelijkheden voor spirituele groei. Het vraagt moed om verder te kijken dan alleen de fysieke en mentale klachten. Ik wens je toe dat deze ervaring je sterker maakt. Welke keuzes je ook zal maken in de nabije toekomst, een burn-out is niet het einde. Het is de kans op een nieuw begin.

Ben jij klaar om op een andere manier naar je lijf te gaan luisteren? Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

  1. https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/werkdruk/wat-is-een-burn-out#:~:text=Een%20burn%2Dout%20is%20een,meer)%20hebben%20in%20eigen%20functioneren.

Vorige
Vorige

Een burn-out, wat nu? 5 tips.

Volgende
Volgende

Wat is sjamanisme en een sjamaan?