Bang voor een tweede burn-out
Hoe kan je jezelf bevrijden van de angst en weer volledig leven?
Een burn-out is letterlijk en figuurlijk een uitputtende ervaring. Je hebt jaren alles gegeven, alle ballen in de lucht gehouden, tot ze op een gegeven moment een voor een (of allemaal tegelijk!) uit je handen vallen. Na dit dieptepunt heb je maanden of jaren gewerkt aan je herstel. Je hebt therapie gehad, je dagplanning bekeken en gezorgd dat je genoeg rustmomenten in je week hebt. Tot het punt dat je weer ‘beter’ bent.
Je bent weer aan het werk, doet weer leuke dingen en kan weer sporten. Maar er blijft iets knagen. Hoewel je voor de buitenwereld alles weer doet zoals het daarvoor ook was, blijft de angst dat het weer gebeurt als een schaduw boven je leven hangen.
Veel mensen die herstellen van een burn-out herkennen dit: je bent ‘beter’, maar niet vrij.
Waarom die angst blijft hangen
De angst voor een nieuwe burn-out ontstaat vaak door de intensiteit van wat je hebt meegemaakt. Je herinnert je nog precies hoe het voelde toen je lichaam en geest compleet uit balans waren. Dat je niet eens van de bank kon komen voor een kop thee, dat je niet met je kinderen kon spelen of dat je na 2 pagina’s al niet meer wist wat je daarvoor had gelezen. Misschien voel je nu al lichte spanning als je mailbox volloopt of als je agenda te druk wordt. Je denkt: “Wat als dit weer gebeurt? Wat als ik opnieuw faal in het bewaken van mijn grenzen?”
Die angst wordt vaak gevoed door een diepere overtuiging: het idee dat je weer moet terugkeren naar je ‘oude zelf’. Naar die overpresteerder, perfectionist, of eeuwige pleaser. Je probeert misschien dezelfde productiviteit te bereiken als vroeger, maar vanuit angst en controle. En juist dát is wat je tegenhoudt om weer echt te leven.
De impact van angst op je dagelijks leven
De constante angst voor een terugval kan zich op verschillende manieren uiten:
Je vermijdt nieuwe uitdagingen. Misschien zeg je vaker ‘nee’ tegen dingen die je eigenlijk leuk vindt, uit angst dat het te veel wordt.
Je leeft op een laag pitje. Je probeert je energie zoveel mogelijk te sparen, maar ondertussen voelt het alsof je in een soort overlevingsstand zit.
Je twijfelt aan jezelf. Elke keer dat je een stressmoment ervaart, vraag je je af of je weer in oude patronen vervalt.
Het leven wordt als het ware kleiner. Je bent uit de burn-out gekropen, maar je zit nog steeds gevangen in de kooi van angst. En dat is zonde, want er is zoveel méér mogelijk.
De weg naar vrij leven zonder angst
Allemaal leuk en aardig, maar wat nu? Het begint met het besef dat je angst je beschermt, maar je ook beperkt.
1. Begrijp je angst
Je angst voor een nieuwe burn-out is niet irrationeel. Het is een beschermingsmechanisme van je brein. Het zegt: “Laten we vooral niet weer door die hel gaan.” Je brein heeft echter nog niet door dat je wel sterker bent geworden door je burn-out, omdat je beter je grenzen kan aanvoelen en bewaken.
2. Zet jezelf op de eerste plaats
Zelfzorg is geen luxe, het is een prioriteit. Misschien klinkt dat cliché, maar het betekent simpelweg dat je trouw blijft aan wat jij nodig hebt. Dat kan een wandeling zijn, een middag offline, of gewoon ‘nee’ zeggen tegen dingen die niet goed voelen. Die grenzen van hierboven, die gelden ook voor het NEMEN van tijd voor jezelf!
3. Vind een nieuwe balans
Veel mensen die een burn-out hebben gehad blijven zichzelf vergelijken met wie ze vroeger waren. Maar die persoon die je toen was, die ben je niet meer. Je bent veranderd door je burn-out. Net als de lucifer die een keer aangestoken is niet meer hetzelfde is als daarvoor. Dat betekent dat je niet terug kan naar ‘hoe het vroeger was’. Het is een kans om je af te vragen “Wat wil ik écht met mijn leven?” En durf keuzes te maken die bij die nieuwe versie van jezelf passen, zelfs als dat betekent dat je oude gewoontes los moet laten.
Leven in plaats van overleven
Het belangrijkste is dit: je hoeft niet te blijven hangen in een overlevingsmodus. Die angst voor een nieuwe burn-out is er, maar kan je aanpakken door te kijken naar de onbewuste beschermingsmechanismes die erachter zitten. Laat het er zijn, maar laat het je niet bepalen.
Herinner jezelf eraan: de grootste overwinning is niet dat je nooit meer valt, maar dat je elke keer weer opstaat en doorgaat.
Durf te leven. Je bent het waard.
Wil je vrijblijvend sparren over wat voor jou mogelijk is? Laat je gegevens achter, ik denk graag met je mee!