Burn-out binnen de politie, het komt helaas maar al te vaak voor

Dag in dag uit zet je je in voor de samenleving. Werk dat je alleen kan doen omdat je een hart hebt voor de organisatie en liefde voor het vak. Dit neemt echter niet weg dat de werkdruk en de aard van de werkzaamheden soms zwaar op je drukken. Collega’s die ik spreek ervaren beperkt de mogelijkheid om controle uit te oefenen op hun taken en rooster en de waardering van teamchef, korpsleiding of de organisatie als geheel, maar ook de maatschappij is niet altijd zoals je hem zou willen zien.

De capaciteitsproblemen zorgen voor grote druk op alle teams. Dit gecombineerd met piket, onregelmatige werktijden en een gebrek aan middelen zorgt voor stress. Tel daarbij op dat er onvoldoende tijd is om te herstellen en je hebt de ideale mix voor emotionele belasting en chronische werkdruk.

Wat heb jij gezien?

Ik weet er van. Als onderzoeker binnen de DRIO van eenheid Amsterdam heb ik veel verhalen gehoord van collega’s. Verhalen over confrontaties met geweld, ernstige verkeersongevallen en misbruikzaken. Maar ook de dagelijkse druk van de polarisatie in de samenleving, van diensten bij demonstraties. Waarbij je werk altijd onder een vergrootglas ligt en het voelt alsof je het nooit goed kan doen. Waar de volgende dag hele verhalen over in de krant kan staan of filmpjes van fragmenten van een incident op sociale media verschijnen. En dan wordt, ondanks de liefde voor je vak, de druk soms te hoog.

Welke klachten heb jij?

Er zijn allerlei klachten die je kunt krijgen. De symptomen van burn-out – zoals fysieke uitputting, emotionele afstand en een gevoel van ineffectiviteit – hebben ernstige gevolgen. Je klachten beïnvloeden zowel je werk- als je persoonlijke leven.

Impact op het werk en privéleven 

Het kan op je werk leiden tot concentratieproblemen, verminderde besluitvaardigheid en spanningen in het team. Op persoonlijk vlak kunnen relaties onder druk komen te staan en voelen veel politiemensen zich geïsoleerd. De combinatie van hoge werkdruk en onvoldoende tijd voor herstel maakt het moeilijk om uit deze vicieuze cirkel te breken. 

Gelukkig zijn er binnen de organisatie vele opties beschikbaar om je mentale veerkracht op peil te houden. Dit neemt niet weg dat de stap om hulp te vragen groot is. Wat zal je teamchef ervan vinden? Of je collega’s? En soms wil je praten met iemand ‘van buiten’. Alleen kost het tijd om iemand van buiten bij te praten over je werk. Moet je afkortingen uitleggen en ‘hoe de organisatie werkt’.

Ik werk ook bij de politie

Door mijn jarenlange ervaring binnen de DRIO ben ik bekend met de organisatie, met de druk en de beperkingen om te spreken over politie-interne zaken. Daarnaast weet ik hoe moeilijk het kan zijn om te spreken over traumatische gebeurtenissen die je hebt ervaren.

Bij mij hoef je niet te praten over je trauma

Hoewel het delen van je verhaal helend kan werken en kan helpen bij het verwerken van een situatie, is therapie bij mij juist niet gericht op praten en het herleven van je trauma. Door af te stemmen op je lijf en je energie kan ik de plek vinden waar een trauma zich in je lijf heeft opgeslagen. Laagje voor laagje pellen we tijdens de sessies af tot de kern, zodat je kan loslaten en je weer met plezier en energie in het leven kan staan.

Ik weet hoe spannend het is om de stap naar hulp te maken. Maar wil je dat dit je leven blijft beheersen, of ben je klaar voor een nieuw hoofdstuk?  

Vorige
Vorige

Bang voor een tweede burn-out

Volgende
Volgende

Je kan NIET herstellen van een burn-out!