Een burn-out voorkomen, hoe doe je dat?

Een burn-out is het langdurig en stelselmatig negeren en overgaan van je grenzen. Of dit nu op het werk is of privé, er is onvoldoende tijd om te herstellen en op te laden. Zeker in de huidige maatschappij waar we altijd ‘aan’ moeten staan, is het balanceren van alle verplichtingen een uitdagende klus.

Voordat je überhaupt iets kan met tips om een burn-out te voorkomen, moet je leren de signalen van een aankomende burn-out te herkennen. Je lichaam stuurt al tijden signalen voordat jein de buurt van een burn-out komt. Als je een burn-out wilt voorkomen, moet je eerst weten wat de meest voorkomende signalen zijn.

  • Er is sprake van constante vermoeidheid. Zelfs ’s ochtends als je wakker wordt na een goede nacht ben je niet uitgerust en in de loop van de dag met alle verplichtingen die op je wachten wordt dit eerder slechter dan beter.

  • Emotioneel ben je uitgeput. Je krijgt geen plezier meer van dingen waar je eerder van genoot en energie van kreeg. Iedere situatie kan een trigger zijn voor een huilbui.

  • Je kunt je niet concentreren. Taken die je normaal met 2 vingers in je neus kon doen, voelen moeilijk en overweldigend. Je weet niet waar je mee moet beginnen, laat staan hoe je een taak af kan maken.

  • Je hebt allerlei lichamelijke klachten.Het meest voorkomend zijn hoofdpijn en onverklaarbare spierpijn, maar ook rugklachten en maagklachten / brandend maagzuur komen voor.

Luister naar de signalen van je lichaam

Als deze signalen van je lichaam je bekend voorkomen, is het tijd om in te grijpen. Blijf niet doorlopen met deze klachten tot het te laat is. Denk niet ‘ het komt wel goed’, of ‘ik kijk het nog even aan’. Voorkomen is altijd beter en ik gun niemand de last van een burn-out.

Door de langdurige overbelasting van je lijf voel je je vermoeid, emotioneel leeg en mentaal overbelast. Het is meer dan wat vermoeid zijn, maar het is proces dat soms al maanden of jaren opbouwt tot het moment waar je nu bent. Er is onvoldoende tijd om te herstellen van de stress van het dagelijks leven.

Hoewel het verleidelijk is om ‘even door te bijten’, want in de vakantie kan je wel weer bijkomen, is dat geen houdbare situatie. Het is NU tijd om de balans terug te vinden, je grenzen te stellen en te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.

Wat kan je NU doen om een burn-out te voorkomen?

Het belangrijkste om te voorkomen dat je een burn-out krijgt is een goede balans creëren in je dagelijks leven. Hiermee bedoel ik niet alleen de balans tussen werk en privé, maar ook binnen je werk of binnen je privéleven.

1.       Stel prioriteiten – wat MOET je doen en wat WIL je doen.

Niet alles is even belangrijk. Vergaat de wereld als je vandaag de was niet vouwt of als je de stofzuiger laat staan? Nee. Maar niet naar de informatieavond voor de toekomstige middelbare school van je kind gaan is misschien minder handig.

 Niet alles is even belangrijk. Prioriteer dingen voor jezelf en maak een onderscheid tussen dingen die moeten gebeuren, en dingen die fijn zouden zijn als ze gebeuren.

 

2.       Bouw rustmomenten in – pauzes in je dag en week zijn heel belangrijk

Je hebt iedere dag momenten nodig om op te laden. En dat hoeft niet meteen een uur te zijn dat je tijd neemt voor jezelf. Even 5 minuutjes met een kop thee op de bank naar buiten staren geeft je lichaam al een geweldige reset. Of een wandeling van 10 minuten waarin je je hoofd leeg kan maken zonder de prikkels van schermpjes, een podcast of sociale media.

 Neem liever 5 kleine pauzes van 5 tot 10 minuten, dan 1 pauze van een uur. En met rust bedoel ik rust. Dus niet scrollen door je sociale media, de krant lezen of naar de tv staren. Rust = zonder scherm.

 

3.       Stel grenzen naar je collega’s en gezinsleden

 Op het werk kan je grenzen stellen door je werkdag duidelijk af te bakenen. Tijd is tijd je gaar niet nog even stiekem ’s avonds je mails beantwoorden. Laat je collega’s ook weten dat je na een bepaalde tijd niet meer antwoord omdat je een betere balans aan het zoeken bent.

 Hou niet alles zelf onder controle, maar delegeer taken naar collega’s en vraag hulp als je dit nodig hebt.

 Privé is grenzen stellen misschien nog wel moeilijker, want zeker als ouder heb je soms het gevoel dat je altijd beschikbaar moet zijn voor je kind. Maar weet je, zo werkt het niet! Tijd opeisen voor jezelf is NOODZAAK! Want heel eerlijk, wat leer jij je kind als je als voorbeeld geeft dat je jezelf niet belangrijk genoeg vind om even pauze te nemen?

 

4.       Leer nee te zeggen tegen dingen die je meer energie kosten, dan ze je opleveren.

Deze tip houd in dat je niet overal bij aanwezig hoeft te zijn. Je hoeft niet op alle activiteiten van school ja te zeggen als hulpouder. Je hoeft niet bij iedere borrel van een collega die jarig is te zijn. Je hoeft niet af te spreken met die vriendin als je er eigenlijk geen zin in hebt en je hoeft zeker niet iedereen te plezieren. Maak keuzes die VOOR JOU goed voelen, communiceer die keuzes duidelijk (en je hoeft je niet altijd te verantwoorden! Gewoon nee, het komt nu niet uit is ook een antwoord!). En misschien nog wel het belangrijkste: voel jezelf vooral NIET schuldig over de keuze die je hebt gemaakt, maar geniet van de tijd die je hiermee voor jezelf hebt gecreëerd en besteed deze goed. Enne, goed bestede tijd is niet de onderbroeken van je partner strijken ;-)

Als je de signalen van een burn-out herkent, negeer ze dan niet! Denk niet: o, maar ik herken de signalen dus dit gaat mij niet gebeuren. Denk niet: ik heb al eens een burn-out gehad, ik trap er niet voor de tweede keer in. En denk zeker niet: het gaat wel over als ik een weekje beter slaap. Onderneem actie. Luister naar je lijf en bouw de rust in waar je lijf zo hard om schreeuwt.

Weet je niet wat je moet doen? Ik heb 2 korte meditaties voor je. De ene is een oefening voor diepe ontspanning. De andere een oefening die je helpt je grenzen aanvoelen en versterken. Vraag ze aan en doe er meteen 1, en over 10 minuten heb je al dat rustmomentje voor jezelf gehad dat je nodig hebt.


 

Vorige
Vorige

Je burn-out is als de winter, je hebt de rust en stilte nodig!

Volgende
Volgende

Bang voor een tweede burn-out